Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Προορισμός Ικαρία

                                                                  Ικαρία ο τόπος μας

IkariaAgiosKirikosMnimioIkarou.jpg (11876 bytes)
Μνημείο του Ικάρου στον Άγιο Κήρυκο
Ιστορία
Το νησί και το γύρω πέλαγος, σύμφωνα με τη μυθολογία, πήραν το όνομά τους από το γιο του Δαίδαλου, τον Ίκαρο, που έπεσε κάπου εδώ, όταν ο ήλιος έλιωσε τα κέρινα φτερά του. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Δολίχνη και Οινόη (για την αφθονία των κρασιών). Στους νεότερους χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας πολιτικών κρατουμένων. Η Ικαρία, που ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα και Μάκρις, Δολίχη ή Ίκαρος, αποικίστηκε, κατά τον Αναξιμένη τον Λαμψακηνό, από Μιλησίους. Κατά τους Περσικούς πολέμους είχε υποταχθεί στους Πέρσες και μετά την απελευθέρωσή της εισήλθε στη νεοσυσταθείσα Αθηναϊκή Συμμαχία. Αρχαίες πόλεις της ήταν η Οινή, στη βόρεια παραλία, οι Θέρμαι, στα νοτιοανατολικά του νησιού, και το Δράκανον, στο oμώνυμο ανατολικό ακρωτήριο. Στη δυτική ακτή, στον σημερινό Νά, υπήρχε ιερό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, του οποίου σώζονται ακόμη λίγα λείψανα. Το 133 π.Χ. η Ικαρία περιήλθε στους Ρωμαίους και επί Αντωνίνων γνώρισε κάποια ακμή.
Η Οινή εξακολούθησε και κατά τους βυζαντινούς χρόνους, υπό το όνομα Δολίχη, να είναι ο κυριότερος οικισμός του νησιού. Φαίνεται ότι η Ικαρία χρησιμοποιούνταν ως τόπος εξορίας διαφόρων μελών της βασιλικής οικογένειας. Το 1911 ο Ισαάκιος Β' Άγγελος δώρισε το νησί στους Ενετούς, το οποίο κατόπιν, ύστερα από μια σύντομη περίοδο βυζαντινής κυριαρχίας, περιήλθε στους Γενουάτες. Το 1481, λόγω των πειρατικών επιδρομών, οι Γενουάτες εγκατέλειψαν την Ικαρία και οι κάτοικοί της έμειναν ελεύθεροι ως το 1521, οπότε υποτάχθηκαν στους Τούρκους. Κατά την Ελληνική Επανάσταση εξεγέρθηκαν και οι Ικάριοι (Μάρτιος 1821), αλλά λόγω της γειτνιάσεως του νησιού με την Τουρκία δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον Αγώνα. Από το 1828 ως το 1830 η Ικαρία απετέλεσε τμήμα της ελεύθερης Ελλάδος, αλλά με το πρωτόκολλο του Λονδίνου επανήλθε στους Τούρκους ως προνομιούχος επαρχία. Στις 17 Ιουλίου 1912 οι Ικάριοι επαναστάτησαν και έδιωξαν τους Τούρκους από το νησί. Την 4η Νοεμβρίου του ιδίου έτους η Ικαρία ελευθερώθηκε οριστικά από τον ελληνικό στόλο. Το νησί έχει 8312  κατοίκους.
Άγιος Κήρυκος
IkariaAgiosKirikos.jpg (19024 bytes)
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, με 2.545 κατοίκους. Είναι χτισμένος στις ΝΑ ακτές του νησιού, σε ήρεμη πλαγιά με ωραία θέα. Τα σπίτια είναι λευκά χωρίς συγκεκριμένη αρχιτεκτονική ταυτότητα.
Αξιοθέατα αποτελούν:
  • Η μητρόπολη και ο Αϊ-Νικόλας, που χτίστηκε με χρήματα ναυτικών.
  • Η αρχαιολογική και λαογραφική συλλογή που στεγάζεται στο κτίριο του Γυμνασίου. Περιέχει πήλινα, ξύλινα και μεταλλικά σκεύη και εργαλεία, ξυλόγλυπτα εικονοστάσια, εικόνες, λιθογραφίες, κ.ά.
  • Η καταπακτή, κάτω από το ιερό της εκκλησίας του Aγίου Δημητρίου, που σύμφωνα με την παράδοση οδηγεί σε σπηλιά. Εδώ κρύβονταν οι Ικαριώτες στα χρόνια των πειρατικών επιδρομών.
  • Τα ερείπια από την αρχαία πόλη Δράκανος, σε μικρή απόσταση από τα Θέρμα, ένα χλμ Α από τον Άγιο Κήρυκο, όπου σώζεται τμήμα του τείχους ακρόπολης, Κλασικής Εποχής.
  • Ο εντυπωσιακός στρογγυλός πύργος, κτίσμα Ελληνιστικής Εποχής (3ου αι. π.Χ.), κοντά στα Θέρμα.
  • Τα Θέρμα - γνωστό για τις ραδιούχες πηγές. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ιαματικές πηγές της Ικαρίας, που είναι της κατηγορίας των αλιπηγών ραδιενεργών. Περισσότερο ραδιενεργές είναι της Αρτέμιδος (754 Mache, 50,4°C), του Απόλλωνος (557 Mache, 45,4°C), Μουσταφά-Λίτζα (350 Mache, 43°C), Κράτσα (240 Mache, 46,8°C) κ.ά. Θερμότερη από όλες (58,7°C), αλλά φτωχότερη σε ραδιενέργεια (8,2 - 9 Mache) είναι η πηγή Θερμό. Στην περιοχή έχουν βρεθεί ερείπια από αρχαία λουτρά.
IkariaAgiosKirikosTherma.jpg (17800 bytes)
Τα Θέρμα
Αρμενιστής
IkariaArmenistis.jpg (18950 bytes)
Παραλιακός οικισμός, 68 χλμ ΒΔ από τον Άγιο Κήρυκο. Είναι το μοναδικό λιμάνι στο ΒΔ τμήμα του νησιού. Εξυπηρετεί όλα τα χωριά του οροπεδίου των Ραχών.
Αξιοθέατα αποτελούν το ερημικό λιμανάκι του Νας και τα ερείπια αρχαίου ιερού αφιερωμένου στην Ταυροπόλο Αρτέμιδα. Λέγεται ότι σ' αυτή την περιοχή κατοικούσαν οι Ναϊάδες.
IkariaArmenistisNas.jpg (19714 bytes)
Το ερημικό λιμανάκι του Νας
Εύδηλος
IkariaEbdilos.jpg (21464 bytes)
Χτισμένο σε πεδινή εύφορη περιοχή, 39,5 χλμ ΒΔ από τον Άγιο Κήρυκο, το παραλιακό αυτό χωριό με τους 726 κατοίκους, έχει απάνεμο τεχνητό λιμάνι και πολύ όμορφες παραλίες.
Αξιοθέατα αποτελούν:
  • Στο κοντινό χωριό Κάμπος τοποθετούνται τα ερείπια της Οινόης.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κάμπου - σε ιδιόκτητο κτίριο - περιλαμβάνει γλυπτά και επιτύμβια ανάγλυφα Κλασικής, Ελληνιστικής Εποχής, αγγεία και ειδώλια αρχαϊκά, γεωμετρικά, ελληνιστικά, μεταλλικά αντικείμενα και σκεύη, επιγραφές, νομίσματα και άλλα ευρήματα από την αρχαία Οινόη, 2,5 χλμ Δ από το χωριό Κάμπος.
  • Τα παλάτια, κατάλοιπα μεγαλόπρεπων βυζαντινών (από το βυζαντινό οικισμό Δολίχνη) κτισμάτων llου και l2ου αι., 3 χλμ Δ, έξω από τον Κάμπο.
  • Η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, 11 ου αι., κοντά στα παλάτια, και οι Άγιοι Πάντες, l7ου αι., προς τον Καραβόσταμο, 5 χλμ Α. Τα χωριά της Μεσαριάς Δ, Ακαμάτρα, 2,5 χλμ Ν, Δάφνη, 4 χλμ Ν, Κοσοίκια, 5 χλμ Ν, Στελί και Πετροπούλι, απλωμένα σε κατάφυτη περιοχή με θέα στο πέλαγος.
  • Το κάστρο της Νικαριάς, σε ύψωμα, πάνω από τα Κοσοίκια, βυζαντινό οχυρό l0ου αι.
Καρκινάγρι
Στο Ν άκρο της Νικαριάς, ψαροχώρι με μικρό λιμάνι και 351 κατοίκους.
Ράχες Χριστού
Ορεινό παλιό κεφαλοχώρι, 61 χλμ Δ από τον Άγιο Κήρυκο, με 1238 κατοίκους. Χτισμένο αμφιθεατρικό, είναι καταπράσινο, με πεύκα, βελανιδιές, οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια.
Αξιοθέατα αποτελούν:
  • Η επιβλητική φύση της ορεινής Ικαρίας και τα χωριά του οροπεδίου των Ραχών, Άγιος Δημήτριος, Προφήτης Ηλίας, Βρακάδες.
  • Τα Αμμούδια, απότομος βράχος, ψηλά πάνω από το χωριό, αληθινό πέτρινο μπαλκόνι. Από εδώ φαίνεται όλη η Ικαρία και η Σάμος.
Γύρω νησιά
Fournoi1.jpg (27635 bytes)
Fournoi2.jpg (23506 bytes)
Εικόνες από τους Φούρνους
Φούρνοι. Στον «κόρφο» Σάμου- Ικαρίας-Πάτμου είναι τρία μικρά νησιά, οι Φούρνοι(1.469κατοίκους), η Θύμαινα και ο Άγιος Μηνάς. Οι μετακινήσεις στο εσωτερικό των νησιών γίνονται με τα πόδια. Από τη Χρυσομηλιά - χωριό του νησιού Φούρνοι - καΐκια πηγαίνουν συχνά στη Θύμαινα.
Fournoi.jpg (14422 bytes)

Πηγή: http://hellas.teipir.gr/prefectures/greek/Samou/Ikaria.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου