Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Eθνικής εορτής Της Ικάριας


Σαν Σήμερα Το Νησί μας απελευθερώθηκε από τα Ζυγά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, Ημέρα εθνικής εορτής Της Ικάριας και για μας τους Ικαριώτες

ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!

Σημαία Ικαρίας.Το 1827 η Ικαρία αποσπάστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά αναγκάστηκε να αποδεχτεί την Τουρκική διοίκηση κάποια... χρόνια μετά και παρέμεινε κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έως τις 17 Ιουλίου 1912 όταν εξεδίωξε μια μικρή τουρκική φρουρά κατά τη διάρκεια του Ικαριακού αγώνα για ανεξαρτησία. Οι κάτοικοι έδιωξαν τις τουρκικές αρχές και με επικεφαλής το γιατρό Γιάννη Μαλαχία τον πεσόντα ήρωα τον Γεώργιο Σπανό και τον ιερέα Κώστα Κουλουλία τοποθέτησαν προσωρινή διοίκηση ιδρύοντος την Ελεύθερη Πολιτεία της Ικαρίας. Ενώθηκε με την Ελλάδα στις 4 Νοεμβρίου 1912.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Από το δώμα του Πλάστη σταλμένη η Θεά η γλυκιά, κατεβαίνει με ρομφαία στο ένα της χέρι και στο άλλο αναμμένο δαδί, τη χαρά και το φώς για να φέρει στο μικρό αλλά ανδρείο νησί.


Και τα σίδερα σκίζει, σκορπάει καίει τα ράκη, μακριά τα πετάει που από χρόνια το είχαν ζωσμένο το νησάκι τ' ωραίο σφικτά, γιατί ήταν το μαύρο δεμένο στην πικρή του βαρβάρου σκλαβιά.


Και κινώντας το κάτασπρο χέρι με το πύρινο πού 'χε μαχαίρι με ολόχρυσα γράφει ψηφία στου μαρμάρου την πλάκα βαθειά: "Είσαι αθάνατη, ναι, ΙΚΑΡΙΑ και στεφάνια σου πρέπουν πολλά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου