Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

100 ΧΡΟΝΙΆ ΕΠΑΝΈΝΩΣΗ ΕΛΛΆΔΑ-ΙΚΑΡΙΑ4η Νοεμβρίου 2012 ο Δήμος Ικαρίας γιορτάζει την 100η επέτειο της Ένωσης της Ικαρίας με την Ελλάδα.

Ιστορική αναδρομή: Το 1827 η Ικαρία αποσπάστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά αναγκάστηκε να αποδεχτεί την Τουρκική διοίκηση κάποια χρόνια μετά και παρέμεινε κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έως τις 17 Ιουλίου 1912 όταν εξεδίωξε μια μικρή τουρκική φρουρά κατά τη διάρκεια της Ικαριακής Επανάστασης. Την 17η Ιουλίου του 1912 οι επαναστάτες εξεδίωξαν τις μικρές τουρκικές φρουρές, με αρχηγό τον Γιατρό Μαλαχία και πεσόντα ήρωα τον Γεώργιο Σπανό, του οποίου το μνημείο βρίσκεται έξω από το χωριό Χρυσόστομος και το άγαλμα του στον Εύδηλο. Εξαιτίας των Βαλκανικών πολέμων, η Ικαρία αδυνατούσε να συνενωθεί με την Ελλάδα μέχρι το Νοέμβριο του αυτού έτους. Για 5 μήνες παρέμεινε ανεξάρτητη πολιτεία, με τις δικές της ένοπλες δυνάμεις, σφραγίδες και ύμνο και το όνομα "Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας".

Στης 4 Νοεμβρίου 1912 με απόφαση της εθνοσυνέλευσης ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η προσχώρηση του ακριτικού νησιού αναγνωρίστηκε και διεθνώς από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου που υπογράφηκε το 1913.


εκδηλωσης: http://www.dimosikarias.gr/index.php?option=133&pageid=199&langid=1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου